muzeumok oszi ejszakaja

Rejtélyek és gasztronómia a középpontban idei Múzeumok Őszi Fesztiválján


A gasztronómiára és a rejtélyekre helyezik a hangsúlyt Gyulán, Békéscsabán pedig a város újratelepítésének 300. évfordulójára koncentrálnak a kiállítóhelyek az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényein.

A gyulai kiállítóhelyeken október 7-én a gasztronómiai különlegességek, míg október 14-én és 15-én a rejtélyek, évszázados talányok állnak a programok középpontjában – tájékoztatta Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője az MTI-t.

Az Erkel Ferenc Emlékházba látogatók szombaton arra kaphatnak választ, mi volt a “nemzeti édecs”, illetve hogy mikor fogyasztották az “ördög italát”, emellett egyéb reformkori recepteket ismerhetnek meg. A gyulai várban korhű ételek elkészítésébe lehet betekintést nyerni és a sütőházban egy mai napig használható kemencében sült malacot is meg lehet kóstolni. 

Az Almásy-kastélyban a 18-19. század divatos fűszereiről és az első magyar csokoládégyárról mesélnek a tárlatvezetők. A program a 19. században kedvelt csokoládéleves kóstolójával zárul.
A Ladics-házban a 19. századi családi és baráti összejövetelekkel, a polgárság körében kedvelt ételekkel és ételkészítési szokásokkal, a háztartás vezetésével ismertetik meg a látogatókat. Itt a korban is kedvelt süteményeket lehet megkóstolni.

Október 14-én és 15-én a vár börtönében tematikus tárlatvezetésen bemutatják a 16-17. századi büntetési szokásokat, a kínzások korabeli módozatait, azt, hogy kik rendelték el és kik hajtották végre a kínzásokat, a vallatásnak milyen eszközei voltak, és hogyan viszonyult mindehhez a társadalom. 

Az Almásy-kastélyban nyomozós, történelmi játékban lehet részt venni, a Kohán Képtárban a gyulai festő művészetét lehet interaktív, játékos formában megismerni, a Ladics-házban pedig egy szellemtörténetről, Borbála legendájáról hallhatnak az érdeklődők.

Fábián Tamás felhívta a figyelmet, hogy a tárlatok a jegyvásárlás mellett csak előzetes regisztrációval látogathatóak.

Több – regisztrációköteles – programot szervez a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum is. A Gabonamúzeumban október 7-én a paraszti élet színterét, a mezőgazdaság kellékeit és a gabonatermesztés, -feldolgozás folyamatát ismerhetik meg a résztvevők. 

A Meseház hagyományőrző klubjával együttműködve egész hónapban gasztronómiai programot szerveznek, tájjellegű és hagyományos szlovák ételeket, sztrapacskát és mákos kukoricát készítenek.  

Október 12-én a legújabb régészeti kutatások eredményeit mutatják be az érdeklődőknek az V. Magyar-Román Határmenti Konferencián.

MTI
Kép illusztráció.

Hozzászólások